RESERVIPOLIISI - HÖLMÖLÄISTEN PEITONJATKETTA

12.4.18

Ministeri Kai Mykkäsen johtama sisäasianministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle suunnitelmansa reservipoliisijärjestelmästä. Reservipoliiseiksi pyrittäisiin värväämään mm. entisiä sotilaspoliiseja. Noin kahden tuhannen henkilön kokoisen organisaation on arveltu maksavan puoli miljoonaan euroa vuodessa. Tuoreeltaan voi epäillä laskelmien olevan pahasti alakanttiin.

1990-luvun lopulla perustettiin ns. täydennyspoliisijärjestelmä, joka olisi otettu käyttöön poikkeusoloissa. Porukkaan sai liittyä melkein kuka tahansa wannabe-poliisi, mutta onneksi koko hanke vaipui unholaan. Nyt kaavailtu ryhmä toimisi poliisin tukena ”normaalielämän poikkeusoloissa” vakinaisen poliisin välittömässä ohjauksessa. Karrikoiden voisi sanoa, että jokaista reservipoliisia pitäisi olla vakinaisen poliisin perään katsomassa. Saavutettavaa hyötyä voi perustellusti kyseenalaistaa.

Reservipoliisiksi pätevöidyttäisiin muutaman viikonlopun koulutuksella. Oikean poliisin peruskoulutusta pidennettiin muutama vuosi sitten yli vuodella, noin 3,5 vuoteen. Muutosta perusteltiin poliisin tehtäväkentän muuttumisella vaativammaksi. Yhtälö ei oikein vakuuta. Sen lisäksi maahanmuuttajia varten ollaan luomassa ”ohituskaista” oikeaan poliisikoulutukseen kevyempine pääsyvaatimuksineen. Viimeistään tämä todistaa, että poliisikoulutusuudistuksessa oli pelkästään tarve päästä eroon opintososiaalisista eduista (opiskeljioiden vapaa majoitus ja ilmaiset ateriat) eli säästösyyt.

Koko reservipoliisijärjestelmä on turha. Virka-apuyhteistyö puolustusvoimien sekä Tullin ja Rajavartiolaitoksen kanssa on jo nyt hyvää. Poliisillakin oli oma toimiva reservi, ennen kuin se tuhottiin. Sen nimi oli Liikkuva poliisi. Reservipoliisijärjestelmään suunnitellut varat tulisikin kohdistaa oikeiden poliisien määrän lisäämiseen sekä poliisikoulutuksen opintososiaalisten etujen palauttamiseen ja opintojen järkestämiseen sellaiseksi, että poliisin ammatti taas kiinnostaisi hakijoita.